Odbojka je fantastična aktivnost za djecu, koja pruža mnoštvo benefita i to ne samo fizičkih. Učestvovanje u odbojci pomaže deci u izgradnji samopouzdanja, samopoštovanja, može ih motivisati da ostvaruju dobre akademske rezultate kao i da izgrade socijalne vještine. Naučiće ih i šta znači postavljati ciljeve i vježbati. Evo 11 razloga zbog kojih treba dijete da upišete na odbojku od malih nogu (7-8 godina starosti) i ponekad i insistirate na neodustajanju.

1. BOLJI REZULTATI U ŠKOLI

Više istraživanja je pronašlo vezu između fizičke aktivnosti i uspjeha u školi. Potvrđeno je da oslobađanje viška energije kroz odbojku utiče na poboljšanje koncentracije i bolje rezultate u školi.

2. BOLJE SOCIJALNE VJEŠTINE

Pomislite šta sve može da se nauči tokom treniranja odbojke: poštovanje pravila, rad u timu, razvijanje odgovornosti prema saigračima, sebi, itd. Lekcije naučene na terenu možemo lako prevesti u socijalne vještine. Zato i ne čudi činjenica da djeca koja su se aktivno bavili odbojkom odrastaju u lidere.

3. PREVENCIJA UPOTREBE DROGE I ALKOHOLA

Djeca koja moraju da ostanu u vrhunskoj sportskoj formi malo je vjerovatno da će koristiti drogu ili alkohol. Trener koji postavlja pravila o ponašanju služi kao pojačanje u prevenciji bolesti zavisnosti.

4. POBOLJŠANJE SAMOPOUZDANJA

Djeca koja se bave odbojkom i dobijaju pozitivnu podršku i podsticaj od drugara i trenera imaju više sampouzdanja od onih koji se ne bave odbojkom. Ovu činjenicu potvrđuju istraživanja Univerziteta na Floridi.

5. PREVENCIJA GOJAZNOSTI

U današnje vreme sve je više gojazne djece. Većina njih će prerasti u odrasle gojazne, što povećava rizik za mnoge zdravstvene probleme. Jedan od najboljih načina da se smanji rizik od oboljevanja je redovna fizička aktivnost.

6. PREVENCIJA POREMEĆAJA POSTURALNOG STATUSA

Djeca su danas sve manje fizički aktivna, a sve više vremena provode u pasivnim položajima, sjedenju i ležajnu. Bez prirodnih oblika kretanja, bitno se smanjuje većina fizičkih i funkcionalnih sposobnosti. Javljaju se deformiteti kičmenog stuba (kifoza, lordoza, skolioza…), ali i donjih ekstremiteta (ravno stopalo…). Najadekvatniji vid fizičkog vežbanja usmjeren ka očuvanju posturalnog statusa (pravilno držanje tijela) je izbor adekvatnog sporta. Sport u kome je prisutan skup fizičkih vježbi usmjerenih na borbu protiv uzroka koji dovode do poremećaja posturalnog statusa, kao i na ublažavanje i otklanjanje već nastalih deformiteta je odbojka. Pažljivo izabrane i pravilno dozirane vježbe imaju za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta.

7. EMOCIONALNA KONTROLA

Učenje i aktivno učešće u odbojci je dobar način za djecu da nauče da kontrolišu emocije. Uvijek će biti pobednika i gubitnika, djeca treba da budu spremna i na jedno i na drugo. Baveći se odbojkom, djeca će naučiti da rješavaju probleme i rade kao tim, što je značajan faktor u emocionalnoj kontroli.

8. NAPORAN RAD = REZULTAT

Što ranije uspete da iskomunicirate sa djetetom da je dobar rezultat proizvod napornog rada, to bolje za njega. Ne postoji zamjena za naporan rad. Principi koje djeca uče kroz odbojku će ostati sa njima celog života – kako u školi, tako i tokom radnog vjeka.

9. BOLJE UPRAVLJANJE VREMENOM

Djeca uče da uklapaju svoje sportske i vanškolske aktivnosti sa redovnim obavezama, kao što su domaći zadaci i kućni poslovi. Vještina upravljanja vremenom će ih dovesti do dobrih rezultata u školi i u poslovnoj karijeri.

10. IZGRADNJA TIMSKOG DUHA

Nema boljeg osećaja nego da budete deo nekog tima. Deca koja se bave odbojkom izgradiće prijateljstva sa saigračima i trenerima, koja će im biti od koristi da se snađu i u školi i u daljem životu. Kroz ove veze deca grade timski duh, uče konflikt menandžment, kao i kako da pruže podrške i ohrabruju ljude oko sebe.

11. PRAVILA I PRAVIČNOST

Kakva bi bila utakmica bez pravila i sudija koji sprovode ta pravila? Deca, kroz odbojku, uče da poštuju pravila i da se zbog nepoštovanja istih snose posledice. Kako biste pomogli deci da unaprede sportska iskustva važno je da prisustvujete igri i date im pohvalu za uloženi napor. Važno je da i Vi kao roditelj, pokazujete pravičnost, velikodušnost i ljubaznost tokom igr

Categories:

Tags:

Comments are closed