+387 (33) 693-165
+387 (61) 234-000

O odbojci

Odbojka spada u timske igre sa loptom u kojoj se nadmeću dvije suprotstavljene ekipe od po šest igrača na igralištu dimenzija 18 x 9 metara.
Po sredini igrališta je razapeta mreža dimenzija 1x 9,5 metara. Razmak između gornje ivice mreže i tla je različit za različite uzraste: 243 cm je za seniore i 224 cm za seniorke.

Od sredine igrališta na udaljenosti 3 metra se nalazi linija koja označava kraj zone napada, a početak zone odbrane.
Prostor za serviranje je iza zadnje linije i može se slobodno servirati sa bilo kojeg mjesta duž linije. Početni udarac (servis) izvodi desni igrač stražnje linije, nastojeći da prebaci loptu u protivničko polje.


Ekipa smije loptu taknuti tri puta u jednom poenu, a isti igrač ne smije odigrati loptu dvaput uzastopno.
Lopta ostaje u igri dok ne dodirne teren, zid ili neki predmet, odnosno dok neko od igrača ne učini pogrešku.

Utakmice se igraju na tri dobivena seta od po 25 poena, a najviše se može odigrati pet setova. Za razliku od prva četiri seta, peti se igra do 15 poena. U slučaju izjednačenog rezultata krajem seta, pobjedniku su potrebna dva poena razlike da bi završio igru u svoju korist.


Libero
Ovo je igrač posebno obilježen različitom bojom dresa od svojih suigrača koji se uvijek nalazi u stražnjem dijelu terena gdje može zamijeniti bilo kojeg igrača. Libero ne smije servirati, smečirati, niti se rotirati s igračima na prvoj liniji terena, ali igra vrlo važnu ulogu u prijemu protivničkog servisa i odbrani polja.

Pravilo rotacije
Tokom igre svih šest igrača se u polju rotiraju u smjeru kazaljke na satu, i to nakon osvojenog servisa. Prije servisa igrači moraju biti na mjestima koje im redom pripada, a nakon servisa mogu zamijeniti mjesta, tako dai igrači iz obrane ne smiju mijenjati igrače na mreži. Oni takođe smiju učestvovati u napadu, ali mogu smečirati samo iz zone odbrane.
Za detaljna pravila igre klikni na donji link:
Zvanična pravila igre:

Error
  • You are not authorised to view this resource.